Kahden pallin Päivi tyhjentää kirkot tuossa tuokiossa

päivi räsänen 004

Poliitikko ja himouskovainen Päivi Räsänen palvelee kahta herraa: politiikka ja uskontoaan. Kahden pallin Päivi on jo saanut aikaan lujalla vakaumuksellaan valtavan kirkosta eronneiden virran. Tuorein erovirta alkoi muutama päivä sitten Päivi Räsäsen puheista kansanlähetyspäivillä.

Kirkko oli hädissään jo silloin, kun  television kuuluisan homokeskustelun jälkeen ihmisiä virtasi laumoittain ulos kirkosta sisäministerimme  Päivi Räsäsen puheiden vuoksi . Nyt erovirta on taas kiihtynyt uusista puheista;  kahdesta herrasta on aina valittava se taivaallinen, toteaa Päivi Räsänen. Hänen mukaansa kristittyjen Raamattu hakkaa mennen tullen Suomen lain.

Haiskahtaa yllytykseltä lain rikkomiseen, miettii varmasti monikin veronsa maksava ja lakia noudattava kansalainen.  Miten on? Olisi varmaan nyt  syytä perusteellisesti tutkia ja pohtia, onko ministerin toteltava Suomen lakipykäliä. Vai voiko jonkin uskonnon määräys mennä lain ohi.  Jos näin on, silloinhan muslimeilla on omassa Koraanissaan oma lakikirjansa. Ja meistä enemmän tai vähemmän kristityistä peräti kummalliset rituaalit tai kostotoimenpiteet  olisivatkin siis myös  Suomessa sallittuja, koska ne perustuvat muslimien  uskonnollisiin kirjoituksiin. Ja  pulinat pois tyttöjen ympärileikkauksista tai naisten alistamisesta!

Suomessa on uskonnonvapaus, mutta meillä ei ole vapautta  rikkoa lakia.  Tämänhän sanoo nyt tavallisen ihmisen järki ilman mitään todisteluja. Oikeusoppineista ei sen sijaan aina tiedä: esimerkiksi oikeusoppinut Kaarlo Tuori Turun Sanomien uutisessa (11.7.) jossittelee, kääntelee ja vääntelee –  eikä lopulta lähtisi Räsästä tuomitsemaan. Tämä akatemiaprofessori pitää lausuntoa Räsäsen omana vakaumuksena.  Toisaalta laintuntija sitten myös sanoo, että “vaikka jonkun eettiset arvot ohittavat lain, on muistettava , että lain rikkomisesta täytyy kantaa vastuu”.  Siis vähän niin ja vähän näin, noin niin kuin kiikunkaakun…

Mitä siis Räsänen oikeasti sanoi Kansanlähetyspäivillä 6.7.? Lähtökohtana oli Raamatusta kaivettu lause: “Enemmän on toteltava Jumalaa kuin ihmistä”. Niinpä sitten Räsäsen mukaan ihminen saattaa joutua toimimaan vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun kanssa.

Aamen ja plottis! Näin puhui  siis  sisäministerimme, joka aina silloin, kun ei ota esille alushameensa takataskusta Raamattua, kuulostaa   järkevältä, jopa huumorintajuiselta. Nyt kuitenkin tämän uuden lausahduksen myötä kirkosta eroaminen kiihtyi heti Räsäsen puheen jälkeen.  Keskiviikkoon mennessä arviolta 400 ihmistä erosi kirkosta, kun päivittäinen vauhti on 50-60.
Puheet lain rikkomisesta ovat poikineet kymmenkunta kantelua.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, ihmiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Kahden pallin Päivi tyhjentää kirkot tuossa tuokiossa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ihmenainen tämä Päivi Räsänen, hänellä on ihan oma logiikkansa..;/
  Evl-seurakunnat ovt hätää kärsimässä, kun Päivi levittelee totuuksia!
  Ministeri joka saarnaa valtakunnan lakeja vastaan, pitäisi poistaa virastaan!

  Kaunista ja hyvää viikonlopppua, Tuula.♥

 2. Hyvä Aili, taidatkos tuon selkeämmin sanoa! Työnantajansa laatimia sääntöjähän nainen rikkoo, niitä vastaan sarnaa! Ei monessa työpaikassa tuommoista suvaita ollenkaan! Voi, voi!

  Hyvää viikonloppua!

 3. Turkulaine sanoo:

  Uskonto voi tehdä järkevästäkin ihmisestä hullun. Kun joku vertaa aborttia eläimen teurastukseen niin se on törkeää ja jos tämä vertauksen tekijä on lääkäri, niin se on kaksinverroin törkeää, kertakaikkiaan TÖRKEÄÄ. Ja voiko ministeri sanoa, että jonkun henkiolennon tahto menee Suomen lain edelle. Voiko ministeri todella olla tätä mieltä ja edelleen hoitaa virkaansa. Mielestäni ei voi.

  • minusta tuntu, että Räsänen alkaa olla riesana kirkollekin. Jos tätä menoa jatkuu, kirkkokansa vähenee vähenemistään ja kirkon tulot vähenevät vähenemistää, kun kansa kaikkoaa.

 4. Zepa sanoo:

  Päikky on meidän ateistien ja noitten agnostikkojen yhteinen salajuoni. Aina kun se avaa suunsa, kato käy kirkkoväessä. Mut älkää kertoko kelleen.

 5. Ihan hiljaa pitää olla. Loistava salajuoni!

 6. Eilisen torstaipäivän aikana kirkosta erosi noin 2200 ihmistä. Aamun Hesarissa Räsänen itkee, että hänet on ymmärretty väärin, väittää ettei ole kehoittanut ketään rikkomaan Suomen lakeja. Minkähän maan lait siis voisi rikkoa? Kuinkahan paljon vahinkoa Räsänen ehtii kirkolle tehdä ennen kuin hän itse ymmärtää erotai, tai sitten kirkon järki-ihmiset – jos niitä siellä yleensä on – erottavat Päivi Räsäsen.?

  Turun piispa Kaarlo Kalliala harmittelee tapahtunuttta: ”Itse kunkin kirkon jäsenen olisi hyvä omissa kannaotoissaan mietttiä myös sitä, mitä tämä näyttää julkisuudessa ja mitä tästä mahdollisesti seuraa.”

 7. Turkulaine sanoo:

  Kristillisten varapuheenjohtajakin väläytteli tässä tänään Räsäsen mahdollisesta erosta. Oma on ukolla lehmä ojassa. Hän olisi tietenkin seuraava puheenjotaja ja kenties vaikka ministerikin.
  Vuonna 2010 kirkosta erosi 84110 henkeä. Se oli huippu. Seuraavana vuonna erosi 45602 henkeä ja viime vuonna ainoastaan 41780 henkeä. Tehdäänkö tänä vuonna taas uusi ennätys, jää nähtäväksi.

  • Olisikohan nuo kristilliset jotenkin riivatun kateellisia toisilleen? Räsänen ainakin on nyt kasvonsa menettänyt. Kurjaa kun nainen puheillaan mustaa koko luterilaisen kirkon maineen. Ekös siellä Raamatussa sanota muuten niinkin, että nainen vaietkoon seurakunnassa?

 8. Turkulaine sanoo:

  Voiko mustaa saada enää mustemmaksi? Paavali höpisi mitä höpisi, naimaton mies kun oli.

  • Juu, ja nämä uskovaiset eivät vain usko, että Raamatussa on kaikenlaista höpinääkin. Ihmisten kirjoittama kirja.

   • kaisumarjatta sanoo:

    Hyvä että sanot: höpinääkin.. on siellä sitäkin. Uuden testamentin Evankeliumit ovat kuitenkin vähän enemmän kuin höpinää.. Jos ei tahdo uskoa Hengen johdattamaa sanomaa on ainakin helppo uskoa viisaina opetuksina..

   • Jokaisella uskonnolla on omat pyhät kirjansa eikä kristinuskon kirjoitukset ole sen kummenmpia kuin esim. muslimien Koraanin opetukset ja uskomukset.

 9. kaisumarjatta sanoo:

  Surullista, rapa roiskuu joka puolelta, kun Räsänen tunnustaa Jumalan lain ylimmäksi. Uskovaiselle se on tosiasia, hän luottaa siihen. Nämä maalliset lait perustuvat raamatun lakeihin, siinä mielessä maiden laki lepää Mooseksen 10 käskyn päällä. Nämä julkiset kiistat olisi syytä selvittää perusteellisesti. Antaa ne heille jotka tuntevat lait ja osaisivat olla puolueettomia tutkimuksissa. Mielestäni täällä heitellään tarpeetonta herjaakn.
  !. Raamatun kehoitus – Nainen vaietkoon seurakunnassa.. Tämä kohta on tulkittu väärin vuosisatoja, nyt on kuitenkin tajuttu, että kehoitus koski, liki 2000v. sitten senajan seurakuntien kokoontumisia, joissa naiset ja miehet kokoontuivat eripuolille salia. Naiset iloitsivat kun näkivät toisensa , kun siihen aikaan he olivat aina kotona ja pääsivät vain pyhäkköön (se kai oli sen ajan nimitys.kirkolle) He siis hälisivät ja aiheuttivat äänellään häirintää Paavalin julistukselle, siispä Paavali antoi käskyn, naiset vaitkoon seurakunnassa. Sama kehoitus ei ole missään muualla raamatussa..
  2 En myöskään vertaisi koraania raamattuun, jonka olen lukenut, se on huono ja omaperäinen kopio tulkinta raamatun Vanhasta Testaentista, Uutta Testamenntia se ei kirjoita. Koraanin lait ovat siis samat kuin vanhan testamentin. Jotka olivat paljon laajempia, ennenkuin kuin uusi testamentti ja Kristus kumosi vanhat ihmisten lait ja ilmoitti kaksi kuningaskäskyä.
  – Rakasta Herraa sinun jumalaasi..koko sielustasi ja ruumiistasi…ja rakasta lähimmäistä kuten
  itseäsi. Nämä kaksi käskyä Kristus antoi ihmiselle lisäten vain, että on hyvä kunnioittaa myös vanhempia, mutta ne eivät ole enää laki.
  Keskustelussa käy myös ilmi, että ollaan huolissaan siitä, että kirkosta eronneiden määrä on kasvanut. Kysymys kuuluu: Mistä nyt oikeesti ollaan huolissaan? Kukaan uskossa oleva ei eroa yksittäisten ihmisten lausumien vuoksi. Ne jotka lähtevät ovat niitä, joilla ei ole omaa uskoa vaan ollaan muista syistä, esimerkiksi, monet haluavat kirkon siunauksen lapsilleen, häilleen, kasteelle. He menevät takaisin seurakuntiin, heti jos tulee henkinen kriisi . Sellaista ihmisen elämä on. Moni on kirkon jäsen uskomatta sen opetuksiin. Ehkä kirkon tässä suhteessa kannattaisi pohtia uudelleen opetuksensa ja tulkintansa, se on vain vaikeaa, kun johtajat päättää mitä ja miten kirkko toimii.. kaikki on ylimpien ja neuvostojen päätettävissä..
  En ole oppinut, en pappi en lukkari.. Olen vain yrittänyt ymmärtää mitä Kristus tarkoitti kahdella kuningas käskyllään ..
  On aika helppoa käsittää että jos Rakastan Jumlaa niin edes yritän parhaani, etten tekisi tahallani mitään pahaa. Jota kuitenkin helposti teen, jos en muuten niin juuri sanoilla. Tuomitsevilla ja harkitsemattomilla sanoilla.
  Mutta onko vaikeneminen kultaa?
  Sitä täytyy pohtia tapauskohtaisesti. Esimerkiksi selkeitä rikoksia ja vääryyttä ei voi hyväksyä, silloin on valvollisuus puhua..
  Ja voi pojat, kun puhumalla saisikin tämän ,maailman kaikki kriisit purettua..
  Eihän se onnistu. Puhujina ( kirjoitukset mukaan lukien) puhumme vain omasta näkökulmastamme, emme koskaan tunne kaikkien osapuolien näkemyksiä.. Puhun sen mukaan miten ymmärrän, tarkoittamatta ketään loukata tai tuomita. ( Luoja paratkoon, olen siihenkin sortunut, kun oikein pahasti provosoitiin) Ilkeily tuottaa aina satoa. Toivottavasti olen jotain oppinut, on tilanteita jolloin on parempi vaieta, kuin tuottaa turhaa pahaa mieltä itselle tai toisille.
  3 voidaanko oikeesti sanoa , että Räsänen on kahdella pallilla.??
  Eduskunnassa on paljon edustajia jotka ovat kirkon jäseniä jopa pappeja. EU edustajanakin on pappi. Jos heillä ei ole oikeus puhua, niin silloin pitäisi kieltää kristillinen puolue. ja sen toiminta kokonaan valtion viroissa. Presidettikin on kirkon jäsen ja hänen vaimonsa. Pitäisikö kaikki erottaa .. no tuskin kukaan niin hassuja ajattelee.. mutta monia ajatuksia kirjoitus herätti. Minusta Räsäsellä on oikeus puhua niinkuin hän oikaksi uskoo, eihän hän tuomitse ketään, ei hänen puheensa estä abortteja, ei homoliittoja, ei hänen puheensa liioin poista muitakaan ongelmia, ei köyhyyttä, kerjäläisiä, työttömyyttä, ei oikeastaan mitään. Hän on pienen puolueen puheenjohtaja ja ministeri.
  Mitä ministeri saa puhua? Eikö hän saa puhua mihin uskoo? Tai niinkuin uskoo? Ei keskustelujen mukaan. Räsäsen olisi siis vaiettava seurakunnassa ja sit kaikki olis hyvin.
  Ja mun puolesta taas hän saa puhua ihan vapaasti ja kirkosta saa erota kaikki jotka haluaa..
  Aika aikaa kutakin.
  Voi pojat mitä sit seuraa kun Räsänen ja Soini alkaa tehdä yhteistyötä. Aijai siitä se soppa syntyy. Soini saa polemiikin paavien ja kardinaalien synneistä..ja ne on sentis ihan oikeesti syntiä. Mistä Jeesus sanoo- Olisi parempi kun myllyn kivi sidottaisiin sellaisen kaulaan joka koskee viattomaan lapseen ja heitettäisiin meren syvyyteen. Jätän vapaasti tulkittavaksi kaiken.. pyydän anteeksi jos ärsytän jotain kirjoittajaa tai lukijaa.. olen vain tämmönen pikkusen uskis, en mikään himo hihhuli.. Ainut mistä olen varma on se , että Jumala ei ole mikään pelkkä henkiolento, Jumala on jotain mitä ihmnen ei vain yksinkertaisesti voi nähdä . JUMALA ON RAKKAUS Paul Brunton kirjoittaa- Useimmiten ihmisen suurin hätä on ainut tie Jumalan luo.
  niinpä, ei sen niin tarvitse olla, mutta me ihmiset olemme niin itsepäisiä, itsenäisiä, eihän me mitään tarvita, kun hyvin menee..

  • Uskovaiset uskokoon vaikka keitettyyn lampaanpäähän, mutta ministerin on pysyttävä maan päällä ja tosiasioissa. Tuommoinen Räsänen aataminaikaisine mielipiteineen ja tulkintoineen ihmisten kirjoittamista vanhoista teksteistä, joita ovat alkaneet pitää Jumalan sanana, pilaa niin politiikan kuin lueterilaisen kirkon maineen.

   Jokainen uskokoon mihin henkilotoon tai takuriin hyvänsä. Mutta kirkko olisi kertakaikkiaan erotettava valtiosta ja täyspäiset ihmiset pantava ministereiksi hoitamaan yhteisiä asioita maallisen lain mukaan. Maailmassa on satoja jumalia.

  • Lisäkisi kysyisin Päivi Räsäsen hengenheimolaisilta neuvoa Raamttun käyttämisesta lakikirjana. Minulla on pulma:

   Olen oppinut 3. Mooseksen kirjan (3.Moos. 11:7-8), että kuoleen sian koskettaminen tekee minusta saastaisen. Kysyn nyt, voinko kuitenkin käyttää nahkakenkiä, jos käytän välissä sukkia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s