Isoäiti sairaalaan – käännytys lykkääntyi taas!

Isoäitejä jahdataan kuin rikollisia.

Suomessa käsitellään vanhuksia tuottamattomina paketteina. Paketteja hoidetaan huonosti ja voidaan siirrellä sinne, missä tilaa on. Kaikkein kauhein kohtalo vanhuksella on, jos olet vierasmaalainen ja ainoa tuki ja turva on oma lapsesi. Byrokratia voi  kiusata sinut kuoliaaksi. Ihmisarvosi jotuu koetukselle, jos sinua pitää piilotella. Olet kuin roska, joka pitäisi heittää pois.

Kauhulla ainakin eläkeläiset ovat seuranneet Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin joutumista byrokratian rattaisiin, jotka armotta jauhavat vähitellen isoäidit palasiksi. Veikkailemme mielessämme, kestääkö venäläisen isoäidin elämänliekki niin kauan, että hänet saadaan viranomaisvoimin  kannettua venäläiseen vanhainkotiin kuolemaan.

Viimeinen tieto on (HS 16.6.) Antonovan kohdalla se, että hänet on viety tiistaiaamuna ambulanssilla sairaalaan. Ilmeisesti kyseessä on aivoverenvuoto. Helsingin ulkomaalaispoliisi Kaj Wahlman toteaa: ”Ainakaan niin kauan kun hän on sairaalahoidossa, häntä ei lähdetä pakkotoimin viemään.” Poliisi etsii jatkuvasti toista käännytettäväkisi määrättyä isoäitiä. Fadayelin pojan mukaan isoäiti on piilotettuna viranomaisilta.

Järki sen sijaan sanoo kenellä tahansa tuntevalla ja järjellisella olennolla, että tässä touhussa ei ole päätä eikä häntää. Jättäkää isoäidit rauhaan!

Vapaa liikkuvuus -järjestön aktivisti Katja Tuomien toteaa, että esteenä oleskelulupia myönnettäessä ei ole ollut laki vaan virkamiehistön ja maahanmuuttoviraston tiukka linja. Monet lakimiehet ovat todenneet, että nykyisen lain puitteissakin molemmat isoäidit olisivat voineet saada oleskeluluvan.

Suomessa viilataan pilkkua siitä, miten riippuvuus perheestä määritellään, miten luokitellaan isoäiti: perheenjäsen vai ei. Suurimassa osassa Euroopan maita olisi ollut päivänselvää, että isoäidit kuuluvat perheeseen eivätkä tule yksin toimeen. Ruotsissa  puhutaan taloudellisen riippuvuuden lisäksi tunteellisesta riipuvuudesta. Tätähän metsäsuomalainen ei toki voi ymmärtää, vaan alkaa kuvailla isoäitilaumoja, jotka jo odottavat päästäkseen Suomeen nauttimaan loistavaa sosiaaliturvaamme!

Mutta on olemassa myös inhimillisiä ihmisiä, jotka tosissaan ovat valmiit auttamaan näitä elämänsä ehtoossa  viranomaisten pompoteltaviksi joutuneita vanhuksia. Yksi on Turun Mikaelinseurakunna kirkkoherra Jouni Lehikoinen . Hän olisi ollut valmis antamaan egyptiläiselle isoäidille Turun Mikaelinseurakunnassa  suojapaikan.

”Käännytyspäätön on epäinhimillinen ja suomalaisen oikeustajun vastainen. Ymmärrän, että omaiset halusivat piilottaa hänet”, hän sanoo (TS 15.6.). Kirkkoherra haluaa olla avoin viranomaisia kohtaan, mutta muituttaa, että jos vastaisuudessa tehdään epäinhimillisiä päätöksiä, herää kysymys, kuinka pitkälle avoimuus voidaan viedä.

Isoäidit tuskin ovat uhka kenellekään.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, ihmissuhteet, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, Väkivalta, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Isoäiti sairaalaan – käännytys lykkääntyi taas!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Me mummot olemme vain jätettä, joka kärrätään mahdollisimman pian ”kaatopaikalle” eli hautausmaalle. Rikolliset sen sijaan saavat paremman kohtelun ja asumisolot kuin mummot ja muut vaivaiset.
  Koska rikollisia ei voi syrjiä, heille rakennetaan uusia, entistä hienompia vankiloita, joissa heidän on kiva levätä rikoskeikkojensa välillä; näin jaksaa paremmin ahertaa nyky-yhteiskunnassa, kun ”työstä” saa vain stressiä. Lainlaatija on aina rikollisen puolella, mummojen puolella ei ole kukaan ;(

  Mutta yksi asia on varma: kaikki ihmiset tulevat vanhoiksi, jos elävät niin kauan. Mummous ja vaarius on kaikilla ihmisillä, myös poliitikoilla, edessä päin ;)))))))))

  • Kaikki tosiaan tulevat vanhoiksi! Pitäisi kyllä nuorillakin olla sen verran kuvitteukykyä, että voisi kuvitella, miltä isoäideistä tuntuu tällä hetkellä.

   Vieläkin ihmettelen, miksi päivänselvässä asiassa keksitään mutkia matkaan. Mummot jääköön Suomeen!

 2. Hirlii sanoo:

  Ja luulisi, että näillä tärkeilynhaluisilla (virkamiehillä & sun muilla) olisi työaikanaan tärkeämpiäkin tehtäviä hoidettavanaan kuin nyt kahden sairaan vanhan ihmisen jahtaaminen.

  • Ja ihmettelen minä niitäkin, jotka tosissaan uskovat, että Suomea uhkaa oikea mummojen maihinnousu, jos tässä nyt joustetan. Kattia kanssa!

   Olen minä tavannut linja-autoasemalla hyvin pukeutuneen vanhan naisen, joka oli menossa manttaalikunnan kokoukseen ja joka oli hyvin huolestunut siitä, että maahan muuttaa isoäitejä vain hyvän sosiaaliturvan toivossa.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos Ailille! Oletpa oikeassa! Tässä maassa hyysätään rikollisia ja uudet vankilat ovat hotellitasoa, luonnollisesti pienin rajoituksin, koska avaimet pysyvät portsareilla.
  Mukavuuksilla varustetuissa huoneissaan rikolliset voivat levätä, bodata ja vahvistaa itseään uusiin keikkoihin. Mikään ei uhkaa heitä, sillä täysihoito on täydellinen, vaan ei maksullinen.
  Mummot ja vaarit, jotka ovat ikänsä paiskineet töitä, elättäneet perheensä ja tienanneet verorahoja valtiolle ja asuinkunnalleen, unohdetaan vanhainkotien hoitokurjuuteen.
  Vanki pääsee viimein siviiliin ja hymyilee kämmeneensä. Vanhus kuolee kusen polttamana vaihtamatta jääneisiin vaippoihinsa.
  Pari ulkomaanmummoa sopii tänne oikein hyvin, koska omat omaiset huolehtisivat heistä. Ongelmia tuottavat aivan muunlaiset maahan saapuneet yhteiskuntaamme rosvoavat ulkomaanpellet.
  Mutta sellaista elämä on.

  • Hyvä, että olet mummojen puolella. Äsken tuli uutisissa jotain tuon venäläismummon asiasta, sen verran kuulin, että karkoitus on ainakin toistaiseksi keskeytetty…

   Näitä pellejä on muuten meillä ihan omasta takaa. Ihan politiikan eturivissä suurimmat.

   Ai niin, Johanna Korhonen HS:n kolumnissaan tänään kirjoitti, että vasta eläkeiässä ihmiset uskaltavat sanoa asioita suoraan ja juuri niin kuin ajattelevat. Ei tarvitse enää olla työnantajansa mannekiini ja olla olematta mitään mieltä. Ehkäpä juuri siksi monet eläkeläiset pitävätkin tällaisia blogeja ja haukkua räksyttävät.

 4. Eila Mamia sanoo:

  Tavallinen suomalainen mummi tässä on seurannut tätä kummallista juupas /eipäs leikkiä hämmästellen viranomaisten kummallista käyttäytymistä.
  Toisaalta sanotaan , että voidaan joustaa erikoistapauksissa, ja toisaalta ei yhtäkkiä voida joustaa millään, vaikka kyseessä on yksinkertaisenkin yksilön ymmärtämä erikoistapaus.
  Ovatko meidän asioita toimeenpanevat viranomaisemme täysin järkeä vailla olevia zombeja, jotka toteuttavat mitään ajattelematta jotain lakitekstiä, osaamatta lukea muuta kuin juuri sen, mitä joskus on päätetty. Mitä hyötyä on edes mainita jotain erikoistapauksista, kun niitä ei sitten ole ”millään mahdollista toteuttaa”.
  Suomen lain noudattaminen on muuttanut viranomaiset suureksi kissaksi, joka leikkii hiiren kanssa ja lopulta tappaa sen.
  Mahtavatko he sen jälkeen kehrätä tyytyväisyyttään?
  Ilmeisesti kuolema on hyvin lähellä näitä isoäitejä tämän kiusaamisen ja kidutuksen jälkeen. Muilla sanoilla tätä draamaa ei yksinkertaisesti voi kutsua. Tämän näytelmän käsikirjoittaja minä en haluaisi olla.

  • Arvelen, että jossain vaiheessa on jonku varpaille muka astuttu ja tämä joku pitää nyt kiinni siitä, että koska hän on päättänyt, että mummut lähtee, mummut lähtevät. Muuten tämä pölvästely ei ole selitettävissä.

   Tässä jutussa tuhlataan virkavalla aikaa. Ja koko ajan tapahtuu todellisia rikoksia, jotka jäävät selvittämättä.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Viisaita kirjoitit Eila Mamia! Noin se menee. Ihailen tapaasi pistää sanoja peräkkäin.

 6. 17.6. HS: EIT esti isoäiti Antonovan käännytyksen.

  Aamun Hesarin uutisen mukaan Antonova saa jäädä toistaiseksi maahan ja tämä voi tarkoittaa useita kuukausia. EIT on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Päätös sitoo Suomen valtiota. Kyseessä on nyt vain jonkilainen aikalisa kuten ihmisoikeustutkimuksen dosentti Jukka Viljanen sanoo.

  Tällaisella väliaikaisellla ratkaisulla on tarkoitus torjua vakava ihmisoikeuksien loukkaus. Ilmeisesti tuomioistuin nyt pohtii, saako Antonova pysyvän oleskeluluvan Suomessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s