Turmiolan Tommi varoittaa viinan, uskonnon ja rahan vaaroista

"Kun tarpeeksi koville ottaa, niin koiraskin poikii!"

Ihmisten pääkoppien pahimpia sekoittajia ovat viina, uskonto ja raha. Kun nämä kolme yhdistyvät, syntyykin vasta  kamalaa sotkua. Kännipäissään ihminen  ei ole köyhä eikä kipeä. Selvitessään ihminen vasta havaitsee, että rahat ovat menneet ja usko elämän voittamiseen on vähissä.

Viinaakin vaarallisempia ovat  uskonnot ja mammona. Uskonnon kamaluudesta saatiin näyttöä viime lauantaina Ruotsista. Tukholman terrori-iskussa jäljet johtavat sylttytehtaalle, ääri-islamisteihin. Kotimaisista kristityistämme sekopäisimmätkin tyytyvät onneksi vain uskonnolla kiduttamiseen. Näihin kuuluvat hurmahenkiset  pienryhmät kuten Tapani Koivuniemen läskikammoiset painonvartijat  ja poliitikko Päivi Räsäsen homokammoiset peräpään valvojat.

Nykyään alkaa kurjuuden jakajana olla voitolla mammonan palvojat. Selkeitä linjoja rahavallan pahanteolle antaa nykyinen oikeistolainen hallituksemme. Se ei tunnusta muita jumalia kuin selvän rahan, osakesalkut ja maaomaisuuden. Mammonistit ovat siten hyvin lähellä uskovaisia. Kummatkin vakuuttavat olevansa ainoita oikeassa olijoita, autuuden ja onnen luojia.

Mammonan palvojien keskeisenä tavoitteena on rahan kahmiminen niille, joilla sitä jo on. Mallia näytetään eduskunnassa maanantaina alkaneessa  budjettikeskustelussa, jossa oikeistohallitus  kauhistelee mm. pääomatuloveron nostovaatimuksia. Mammonistien mielestä tasa-verokin on kaikille tasainen. Tosin köyhiltä se vie puolet palkasta, mutta rikas ei sitä edes huomaa, niin tasainen se on, todistelevat.

“Puhu pukille“, ajattelee ainakin demareiden Kari Rajamäki.  Hän pystyi maanantaina minuutissa iskemään pöytään selvät rätingit hallituksen valikoivasta omastatunnosta, joka toimii tuloerojen kasvattajana  ei suinkaan hyvinvoinnin lisääjänä.

Pitkäpartainen tähtitieteilijä Esko Valtaoja tiivistää Turun Sanomien (14.12.)  kolumnissaan Tyhjälän joulu kataislaisesta mammonan palvonnasta jotain olennaista:
“Suomi on teollisuusmaiden ykkönen tuloerojen kasvuvauhdissa, kärkisija, jota jokaisen tulisi sydämessään hävetä. Samalla kun kokonaisveroaste on pienentynyt tasaisesti, yhä suurempi osa veroista on kannettu tasaveroina progressiivisen sijaan. Lopputulos on selvä: rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.”

Viimeksi on leikattu nuorten toimeentulotukea. Nyt riistetään jo kaikkein köyhimpiä ja puolustuskyvyttömimpiä. Ajetaan vauhdilla hyvinvointivaltiota tuhoon. Siis omat kerjäläiset kaduillemme? Miesmäisiä leikkauslistoja odotellaan kauhulla, kansanedustajatkin vasta arvailevat niiden sisältöä.

Mikä on sinun mielestäsi verotuksen tärkein tehtävä?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Väkivalta Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Turmiolan Tommi varoittaa viinan, uskonnon ja rahan vaaroista

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Kyllä mie yhyn nuihin siun ajatuksiin Hymmyilevä. Verotuksela pitäs maksoo esmerkiks koulutus, terveyvenhoito ja sosiaalipalavelut, van niitä kaikki ajetaan nyt hirveetä vauhtii alas oikeen amerkkalaiseen malliin. Miusta tää on typeryyttä, jota en jaksa ymmärtee. Kattainen on suanu Kepunnii näihen oppiloihesa taakse, se ei tiijjä mittää hyvvee pientulosille mualaisile. Kansoo kyykytettään sen minkä keritään; van tästä ei kyllä hyvä seuroo. Ennen sanottiin, jotta ahneela on paskanen loppu, ja se pittää kyllä paikkasa ;-(

 2. Siistissä sisätyössä olevatkaan eivät ymmärrä omaa parastaan vaan äänestävät omaa etuaan vastaan: pienituloiset eikä hiukan suurimpituloisetkaan palkansaajat eivät kuulu Kataisen erityisessä suojeluksessa oleviin. Ahneella saakin olla paskanen loppu!

 3. Hirlii sanoo:

  Listasi on melko täydellinen, ja vieläpä hillittömän hauskasti kerrottuna.

  Tuo uskonnon/uskontojen sotkeminen päätöksentekoon, se on kyllä sellainen hiiva joka nostattaa olemattoman pullankin hetkeksi melko pulleaksi. Olen ennen ollut aika välinpitämätön sen asian suhteen, että meillä on valtion kirkko, mutta nyt olen jo sitä mieltä, että kirkko eroon valtiosta.

  Että mitäpä näillä veroeuroilla ? Yhteiset, kunnalliset palvelut: terveys- ja sosiaalipalvelut, sivistys (kirjasto, koulutus, kulttuuri) sekä muu tarpeellinen: kadut, kiinteistöt, sähkö, vesi, lämpö, pelastuslaitos … ja mitä näitä nyt on, meillähän on monia asioita arjessamme johon tarvitaan yhteistä kukkaroa, – ja hyvä niin. Maksan mielelläni veroja mikäli ne menevät näihin asioihin, mutta en maksa mielelläni veroja jos veroeurokassaa hoidetaan huonosti ja sijoitellaan miten sattuu ja minne sattuu.

  Se, että kuntien taloutta on ryhdytty hoitamaan kuin yritystä, ja otettu mallia sieltä, niin se on erheellinen ajatusmalli, juuri se johtaa tähän perikapitalistiseen ajatteluun, että kunnallisten palveluidenkin pitäisi tuottaa voittoa, siis olla voittoa tuottavia kuten yritysten. Eihän esimerkiksi kroonisesti sairaan ihmisen hoitaminen voi olla voittoa tuottavaa, paitsi yksityisessä firmassa jossa tätä bisnestä voi harjoittaa ja niin tietenkin lääketeollisuudelle jolle jokainen sairas merkitsee lisää tuloja. Eihän siitä mitään aineellista pääomaa synny kun lapsia kasvatetaan ja opetetaan, mutta sensijaan henkistä pääomaa sitäkin enemmän, ja onnistuessaan se näkyy hyvinvointina niin että se välillisesti vähentää sosiaali- ja terveysmenojakin.

  Tätä minä olen tässä touhussa ihmetellyt, että mitä pahaa on hyvinvoinnissa, siinä että mahdollisimman monilla olisi elämä mahdollisimman hyvin mallillaan kun näyttäisi siltä että tätä pahoinvointia ihan itsetarkoituksellisesti luodaan tietyillä poliittisilla ratkaisuilla.

  • tammikuu44 sanoo:

   On muuten kummaa, että hyvin monet ihmiset eivät oikein tiedä, mihin ne verot menevät tai siis pitäisi mennä: niillä rakennetaan yhteistä hyvää kuten sanoit: koluja, terveydenhuoltioa jne. Nyt tosiaan törsätään verorahoja monenmoiseen bisnekseen ja ”tuottavuuden kasvattamiseen”, ”jatkuvaan kasvuun”. Ei mikään voi jatkuvasti kasvaa ylettömästi. Niillä verorahoilla pitää auttaa myös niitä, joilla ei ole mitään. (Ensimmäiset Pelastusarmeijan joulupadat näyttivät tänään tulleen Yliopistonkadulle Turussa.)

   Ja tuossa terveydenhoidossa, sen yritysmallin mukaisessa hoidossa tämä rahamaailman hulluus näkyy kaikkein räikeimmillään. Tuosta tarkoitukellisesta pahoinvoinnin luomisesta olen minäkin ihmeissäni. Emme ole ainoat. Tämä Naomi Kleinhan tästä piirteli kauhukuvia mm. kirjassaan Tuhokapitalismin nousu.

   Kreikassa mellakoivat…

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Kunpa joku käärisi sen Kataisen pakettiin ja antaisi joululahjaksi irlantilaisille. Kuulopuheiden mukaan tämä herra sekoilee ihan selvin päin. Sellainen vaikuttaa jo vähintään vaaralliselta.

  • tammikuu44 sanoo:

   Katainen on pelökka juoksupoika; 60-luvulla laulettii kahdestakymmenestä perheestä, satta olla että perheet ovat kasvaneet…

 5. Anna-Liisa sanoo:

  Valtaoja sanoo kolumnissaan myös: ”Kaikkein eniten vaikuttaa valtion tuloveron, tärkeimmän tuloeroja tasoittavan veron, jatkuva keventäminen.” Hiveleepä mun itsetuntoani tämä! Nimittäin niin kauan kuin tuloveroja on kevennetty, olen kirjoitellut verkossa ja jutellut tuttujen kanssa, että tuloverojen kevennys kauhistaa, koska jostainhan se raha otetaan ja mieluummin maksan verot tuloveroina kuin kulutusveroina.

  Poliitikkojen mantrana toistelema ”parempi verottaa kulutusta kuin työtä” kuulostaa niin oikealta, että se on saanut minut epävarmaksi. Kulutushan on paha asia ja työ on hyvä asia. Ja olenko ihan hölmö, kun minusta talous pysyy paremmin hallinnassa silloin, kun verot on otettu jo palkasta (eläkkeestä) kuin silloin, kun elinkustannukset nousevat? Elinkustannusten nousua ei heti huomaa, kauhistuu vain että mihin rahat ovat kadonneet, ja sitten pitää ruveta karsimaan ostoksista kun asumisesta ei voi karsia.

  Että siis Valtasaarikin on sillä kannalla! Pannaanpa linkki kolumniin: Tyhjälän joulu.

 6. tammikuu44 sanoo:

  Valtaoja tarkoittaa tietysti sitä, että siihen tuloerojen kasvuun on vaikuttanut kaikkein eniten valtion tulovero, jota on kenevennetty sieltä rikkaiden päästä ja lähestetty tasasveroa, joka ilman muuta panee köyhät maksamaan tuloihinsa nähden suhteellisesti enemmän veroa kuin rikkaat. Tuloeroja voisi tasoittaa kaiken jörjen mukaan korottamalla suurituloisten verotusta ja laskemalla pienituloisten.

  Kunnon progressiivinen verotus on ainoa oikea tapa; niiltä enmmön, joilla enemmän on. Välillisissä veroissa taas köyhät joutuvat maksamaan tuloihinsa nähden emmän, jos välillisiä veroja korotetaan: ruokaa pitää syödä ja ostaa oli se kuinka kallista tahansa. On täysin kohtuutonta nostaa välillisiä veroja ja panna näin köyhöt maksamaan yhtä pajon kuin rikkaat, vaikka palkka on kulutettu jo kuun puolivälissä tarpeellisiin ostksiin., että muuhun elämiseen ei, kaikkien on pakko kulttaa esimerkiksi ostamalla ruokaa.

  Kiitos linkistä!

 7. Anna-Liisa sanoo:

  Hymyilevä, tuota juuri minäkin tarkoitin. Tuloveroja sitäpaitsi maksan mielelläni, maksoin jo silloin kun niitä maksettiin paljon enemmän kuin nyt (mutta välillisiä veroja eli kulutusveroja ei ollut niin paljon!), koska haluan että hyvinvointivaltio voi hyvin – koskipa asia mitä hyvinvoinnin sektoria tahansa, myös sellaista mikä ei hyödytä suoraan minua. Kuten vaikka koululaitos ja kouluruoka.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ymmärsin kyllä ja olin iloinen ja siksi ruopesin lepertelemään samaa asiaa toistamiseen. Hyvä: kolulaitos on meidän lempilapsemme!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s