Turussa niuhotetaan kansallismaiseman puolesta, Mynämäessä viis veisataan

Aivan Mynämäen keskustassa on säilynyt pala kulttuurimaisemaa. Katselisitko mieluummin tämmöistä vai...

...vai tien toisella puolella olevaa tämmöistä "kulttuurimaisemaa"?

Turkulaiset päättäjät katsovat taiteenkin pilaavan kansallismaiseman, Mynämäessä sen sijaan on totuttu siihen, että perinteinen maisema ole minkään väärtti. Ei ainakaan jos siihen ei saa rakentaa jotain kivaa pelihallia tai muuta parkkipaikkaa. Vallan hyvin voi purkaa vanhat rakennukset ja rakentaa uutta tilalle, viis maisemasta, puista ja pelloista. Enää ei ole keskustassa juuri muuta purkamatta kuin harmaakivikirkko!

Toista hulluuden laitaa edustavat turkulaiset. Siellä kulttuuripääkaupungin nirppanokkaiset rakennusvalvontalautakuntalaiset ovat aikeissa hylätä taiteilija Jan-Erik Anderssonin suunnitteleman iloisen taideteoksen maisemaa pilaavana. Teos Pehr Kalm Revival ei näet sovi lautakuntalaisten lautapäihin eikä siis Sibelius-museon yhteyteen ollenkaan:
– Taideteoksen valo ja palkkirakenteiden sijainti, väritys, koko ja muoto mittasuhteineen ovat lähiympäristön arvorakennuksiin täysin sopimattomat. Esitetty “taideteos” ruusutarhan ympärillä on kansallismaisemaa tärväävä ja tarpeeton, tulkitsee teosta rakennustarkastaja Reima Ojalan esittelytekstissä.
Turun museokeskus sen sijaan on puoltanut taideteosta. Taitaakin olla kaupunkineuvottelukunta tehtäväänsä sopimaton, ei suinkaan Anderssonin taideteos.

Pienillä paikkakunnilla kuten  Mynämäessä ollaan sen sijaan jatkuvasti valmiit pilaamaan kansallismaisemaa millaisella pömpelillä tahansa. Näin on viimeksi  käynyt, kun  kylän keskustaan nousi perinteisen kylämaiseman lopullisesti pilaava Hani-pelihalli parkkipaikkoineen. Uusia rakemnnuksia tarvitaan, mutta niiden on käyttötarkoitukseltaan ja ulkonäöltään sovelluttava vanhaan. Parhaillaan  suunnitellaan vanhojen kunnanviraston rakennusten purkamista.
Eikö tästä nyt pienellä remontilla saisi vielä täysin käyttökelpoisen? Miksi rakennuksesta ei ole pidetty huolta?
Museovirasto  on kehottanut harkitsemaan asiaa. Ainakin matala yleisilme olisi säilytettävä, jos uutta havitellaan. Maakuntaliiton kehotus harki ta asiaa kaikunee kuuroille korville. Eikö kukaan huomaa, että Mynämäen keskusta ei nykyisellään juurikaan eroa millään lailla sadoista muista kyläkeskuksista, joissa on keskellä kylää huoltoasema, kauppa ja kaljabaari. Säilytetään nyt edes jotain! Ehkä vanhojen kunnanviraston rakennusten korjaaminen tulisi  halvemmaksi kuin  kokonaan uuden rakentaminen?

Eri aikoina rakennetut rakennukset voivat elää sulassa sovussa keskenään. Tässä on historiallista perspektiiviä: keskiaikainen harmaakivikirkko ja 1930-luvulla rakennettu yhteiskoulu.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Turussa niuhotetaan kansallismaiseman puolesta, Mynämäessä viis veisataan

 1. Zepa sanoo:

  :-( Niin. Semmost se. Helsingissä taas käy niin, että kun kansa löytää jonkin paikan omakseen (Lepakko, VR:n makasiinit, Suvilahti…) kaupunki hajottaa äkkiä kaiken ja pykää tilalle mahtavat seinät ja korkean katon. Ei voi mitenkään lähteä siitä, että ihmiset itse tietäisivät, mitä tehdä kaupungilleen. Jos ne amatöörit rupee kasaantumaan jonnekin, niin pum eiku dynyä alle ja taas saadaan uutta musiikkitaloa ja muuta fantsua seinää muutaman ihmisen spessukäyttöön.

  • Joo. Turussakin nousee joka kesä kauhea metakka, kun nuoret kokooktuvat Kupittaanpuistoon kesäretkelle ( botellon) ja puiston roskikset ja nurmetkin ovat sen jäljiltä roskaa täynnä. Tottakai ovat mutta roskikset voi tyhjentää. Pitäisi kuulemma olla joku, joka vastaa tapahtumasta. Hyvinhän tapahtumat ovat sujuneet, vaikka kukaan ei vastaa muusta kuin omasta itsestään.

   Nuorille ei tahdo löytyä kokoontumispaikkoja oikein missään mistään.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Teillä päin ei taideta perustaa nuorista ihmisistä eikä kulttuuriarvoista;?

  Olette tainneet valita teille aika pöhköjä virkamiehiä ja -naisia.;/

  • Pitää paikkansa, pitää paikkansa. Mutta mitähän se todistaa meistä kuntalaisista? Ehkä se todistaa, että meillä on juuri sellaiset virkamiehet kuin olemme äänestäneet… ja vielä hirveämpi ajatus välähti päähäni: jos tässä ollaankin varsinaisia pöhköjä koko joukko… ainakaan politiikka ei tunnu olevan enää yhteisten asioiden hoitoa, vaan rahan kumartamista ja muusta viis!

   Niinkin yksinkertainen asia kuin perinteisen maiseman hoitaminen ja harkinta siihen uutta rakennettaessa ei mahdu päättäjien koviin kalloihin. Ettei ihan kaikkea tuhota ureheiluhalleilla, jotka ovat kyllä tarpeellisia, mutta rakennettuna perinteisestä keskuksesta mahdollisimman kauaksi.

   Tosin nuoret nykyään eivät kuulemma jaksa kävellä muutamaa kilometriä liikuntaa harrastamaan, sillä oikeaa liikuntaa harrastetaan nykyään erilaisin vempaimin ja kaikesta pitää rakentaa kilpavouhotusta. Malliesimerkkinä tämä aikoinaan hauska sähly. Kukaan ei sen sijaan pohdi, miten vanhukset pääsevät terveyskeskukseen, kun päivystys on muutettu Maskuun, jonne on 20-30 kilometriä eikä omaa autoa ole.

   Että tätä rataa sitä mennään täällä ja varmasti myös siellä päin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s