Eläköön eripura, loanheitto ja ironia!

piilukirve 001Keskustelu  kovenee  kaikissa medioissa; nuori vihainen mies heiluttaa sanan säilää Turun kävelykadulla.

*

Nykyään ihmiset keskustelevat ja ovat rohkeasti jotain mieltä. Keskustelu kovenee vuosi vuodelta. Siinä lentää loka, loukkaukset ja  rumat sanat. Tätä nyt  sitten  taivastellaan. Kattia kanssa! Jos kansa puhuu se puhuu kansan kieltä kuten Timo Soini. Mitäs pahaa siinä on? Siistimpää tietysti on, kun Jyrki Katainen lueskelee ystävänsä,  filosofi Pekka Himasen 700 000 euroa maksavaa tyylikästä raporttia. Siinä on kuitenkin enemmän pahaa: se 700 000 euroa.

HS: toimituspäällikkö Hannu Pulkkinen kauhistelee lauantain lehdessä tätä koventunutta kielenkäyttöä ja ounastelee vastakkainasettelun kansanryhmien välillä koventuvan.  Pitäisi saada muutosta aikaan ennen kuin otetaan käyttöön kieltä vahvempia aseita.

Mielestäni ainakin poliitikkojen puhe on yhtä ja samaa ympäripyöreää jauhamista,  vetelää konsensusta. Ja jos sitten  Paavo Arhinmäki avaa suuren suunsa ja ihmettelee verouudistuksen mutkia, se on harvinainen mutta hyvä ärähdys. Nykyäänhän vain media  ihmettelee väärinkäytöksiä , ei niinkään kansanedustajat.

Pannaanpa siis latinkia entiseen malliin keskusteluihin hyvät kansalaiset! Ammutaan sanoilla ei pyssyillä. Tätimäinen lällätyssopuilu on menneen talven lumia. Sanotaan asiat halki, poikki ja pinoon.

Mitään en inhoa niin kuin sitä parikymmentä vuotta kestämääni maaseudun yläasteen opettajahuoneen pikkusievää  somaa puhetta, teennäistä yksimielisyyttä ja johtajan isänmaallis-uskonnollista henkeä.  Nyt yritän  korjata asiaa ja kannatan rajua sanailua aina loanheittoon saakka. Inhoan lammasmaista yksimielisyyttä, kannatan väärässä olemisen ideologiaa, jokaisen omaa mielipidettä, sanasotia.

Parhaita paloja luen sosiaalisesta mediasta: sieltä sitä löytyy vastustajan pilkkaamista ja oman egon tai oman ryhmän  ajatusten vahvistamista.  HS:n toimituspäällikkö sanoo kirjoituksessaan, että verkko vahvistaa erilaisia  heimomoraaleja, joissa paha sijoittuu oman ryhmän ulkopuolelle.  Sattaa käydä näinkin, mutta uskoisin, että merkitystä niillä on ennen kaikkea kiukustuneen mielen varaventiilinä: liiat höyryt voi päästää ulos !

Psykologit, nämä ihmissielun soihdunkantajat, ovat kuulemma todenneet, että ihminen torjuu nopeasti ja tunnepohjaisesti kaikki tiedot  ja mielipiteet, jotka uhkaavat hänen omaa asemaansa ja maailmankuvaansa. Ihminen ei siis olekaan kiinnostunut totuudesta vaan tasapainosta: yhteisössä opitut moraalikäsitykset ovat vahvan suojauksen takana. Ihminen haluaa olla tietämätön tietämättömyydestään.  Ihminen luottaa intuitioonsa. Usein se on oikeassakin – usein väärässä.

Meidän, jotka emme itse asiassa päätä mistään, kannatta siis olla  intuitiivisia ja sanoa asiat halki, riidellä, purnata ja pilkata.  Päättäjien pitää käyttää mahdollista järkeään, näyttää mikä on oikein ja kohtuullista, toimia tasapuolisesti ja hälventää epäilytkin sisäpiirin tiedosta tai oman edun tavoittelusta. Me määkivät lampaat tulemme hyvän paimenen perässä.

Kuulin viikko sitten nuoren  opiskelijatytön sanovan: “ Sanoa pitää saada  vaikka kuinka höperösti tai ironisesti!” Hyvä: eläköön sananvapaus!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Eläköön eripura, loanheitto ja ironia!

 1. Juhani sanoo:

  Kannatat yksisilmäisyyttä!

  • Vellihousuisuutta en kuitenkaan kannata, jota vellihousuisuutta edustavat nämä jees-miehet. Tai konsensusmiehet. Tai täti Monikat ynnä muut perässähiihtäjät. Sinä ilmeisesti olet niitä miehiä, joka monisilmäisyydessään on sitä mieltä, että kun pitää toisen käden jääkaapissa ja toisen hellalla, niin on keskimäärin hyvä olla.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Olipa ärhäkkä kirjoitus..:)))
  Räväkkää jatkoa ja viikonloppua, Tuula.<3333

 3. Hirlii sanoo:

  Näin on. Tähän on tultu.

  Olipa kerran Suomi joka eli puistaan ja metsistään. Se oli metsäteollisuuden aikakautta. Silloin suomalaiset kommunikoivat puiden kanssa ja lauloivat yhdessä metsän lintujen kanssa: Metsän poika tahdon olla, sankar jylhän kuusiston. Mutta sitten.

  Sitten saimme kämmenpuhelimen ja tulimme alas puusta ja unohdimme metsän ja jylhän kuusiston. Ja katso: kaksikymmentä vuotta suomalaiset elivät kommunikoiden kaikkien kanssa ja kaikkialla ja kokoajan. Vaan sitten.

  Sitten tulivat Linnut. Uusi suomalaisen menestystuote. Angry Birds. Vihaiset Linnut ovat vihaisia kaikkien kanssa ja kaikkialla ja kokoajan. Se on uusi viestimme koko maailmalle.

 4. Totisesti, noin tässä on käynyt! Nyrkit pystyssä tapellaan suurimmista voitoista, rahavirtojen jatkuvasta kasvusta. Tämä äkäisten lintujen tarina kuvaa koko yhteskuntamme kehitystä: turpiin vaaan ja onnea!

 5. eMMä sanoo:

  Kunnon tuuletukset! Lällytyssopuilulle kyytiä.

 6. Vaikka tuhmalta tuntuukin, niin kyllä suoraselkäisyyttä ihmisillä pitäisi olla ja pitäisi uskaltaa sanoa suorat sanat silloin kun siltä tuntuu.Kaikkeä lässsytystä ei pidä nielaista
  .

 7. aimarii sanoo:

  Selkäranka ja räväkkyys. Ne ovat kärsineet pahan inflaation. Taitaa olla kansa väsynyt taistelemaan tutkainta vastaan. Mielipiteistään saa helposti vain takkiinsa, niin tuli mulle työelämässä. Yksin ei pärjää vaikka kuinka kokisi olevansa oikeassa. Arvostan Timo Soinia, toivon, että hän jaksaa. Samaa toivoisin useammalta potitiikan tekijältä. Minulta on kyllä mennyt usko täysin tämän maan päättäjiin.

  • Karjalaispoika sanoo:

   Kuinka voit arvostaa Timo Soinia,vaikka sai niin paljon ääniä ei halunnut olla mukana ottamassa HALLITUSVASTUUTA.Oppositiossa on helppo räksyttää mitä vaan.Muistatko miten kävi Veikko Vennamolle joka lupas 1/2 vuodessa poistaa suomesta työttömyyden.
   Mutta ei Fennanderin Veikoltakaan onnistunut kun hänestä tehtiin ministeri.Kyllä Timo jaksaa kun ei tarvitse muuta kuin puhua,hänen etunsa on ettei kansa tiedä politiikan tekemisestä yhtään mitään.

   • En minä siitä Soinista erityisemmin ole innostunut, mutta sitähän ei voi kieltää, etteikö ukko osaisi puhua ja selitellä ja siten vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Kyllä sellaisella räksyttämisleläkin oma arvonsa on, usko pois. Ihmiset uskoo mustan valkoiseksi,kun hyvä puhuja selittää.

 8. Et suinkaan ole ainoa tämän maan kansalainen, jolta tuo usko päättäjiin on mennyt. On tosiaan kauhistuttavaa se, että omat mielipiteen on työelämäsä pidettävä tarkoin omina tietonaan. Sehän tarkoittaa sitä ns, perseen nuolentaa, yäk. Vanha sanonta, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt pitäisi unohtaa kerta kaikkiaan tai anakin jossain määrin. Jokainen ihminen kyllä tajuaa, että tuskin kannattaa työnantajaa suoraan haukkua työpaikalla. Mutta monista asioista voi toki olla eri mieltä aivan rauhallisestikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s