Mailataan (Pakinaperjantai 17.5.2013)

hautausmaa ym 007
Mailaaminen oli ennenvanhaan tuskallista ja siinä tuhertui aikaa.
*

– Otapa nyt siitä mailanvarresta kiinni, noin, reipas ote, ja ei kun mailaamaan!
Siinä ensimmäinen oppitunti mailan käytöstä. Sehän on perusasia mailaamisessa.
– Ja ei kun ylämummoon!

Mailaaminen ei ole aina ollut näin helppoa kuin se on nykyään. Ei ollut edes kunnon mailoja. Näissä historian hämärissä suoritetuissa peleissä paavin joukkue taktikoi yleensä itsensä voittoon pelkällä suunsoitolla. Onneksi vastapuoli ei kaikkea ymmärtänyt, koska mailauskielenä oli latina. Nykyaikaista pelisilmää edusti kuitenkin jo tuolloin köyliöläinen Lalli, joka kovin ottein taklasi Henrik-nimisen vastapuolen keskushyökkääjän Köyliön järven jäällä lyömällä mailan sijaan kirveellä.

Sittemmin paavinkirkon kuoripojat ovat saaneet asiantuntevaa opetusta katolisen kirkon hengennostattajilta oikeaoppisesta mailanvarteen tarttumisesta. Peli onkin raaistunut ja katolinen mailaamistapa on johtanut moniin oikeuskäsittelyihin. Puhdasoppisetkin mailaajat tosin kärsivät usein aivotärähdyksistä ja värttinäluun murtumisista. Kummassakin kuppikunnassa on jo monet pelaajista julistettu pyhimyksiksi.

Eläimistä on saatu jo uutta verta mailausmaajoukkueisiin. Suomessa kannetaan nykyään huolta susista, mutta maahamme maahanmuuttaneet leijonat ovat kuitenkin kunnostautuneet mailaamisen jalossa taidossa. Susiensuojelijat vakuuttavat, että susista saadaan niitä suojelemalla toinen varteenotettava mailausmaajoukkue maailman kartalle.

Mailaaminen on nykyään niin suosittua, että kovasta koulumaailmasta vasta sormituntuman saanut uusi opetusministeri Krista Kiuru harkitsee lakimuutosta, jolla autojen kilometrimittarit vaihdetaan mailamittareihin.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmissuhteet, novellit, politiikka, sano suoraan, urheilu, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Mailataan (Pakinaperjantai 17.5.2013)

 1. Turkulaine sanoo:

  Tästä pesee, sanoi Lailli ja löi piispalta pään poikki. Niitä Lalleja olisi saanut olla enemmänkin,
  mutta Lalleista olikin tullut lälläreitä, jotka alkoivat syöttää ja ruokkia ruokaruotsalaisia ja musta kansa tuli murkinalle. Olisi pitänyt panna hanttiin eikä alkaa hännystellä näin maahan tunkijoita.
  Mutta myöhäistä nyt on enää katua.
  Mutta asiasta toiseen. Se vanha postitie tuli tietenkin Turkuun. Muualla ei niitä lukutaitoisia tainnut olla silloinkaan.

  • Joo, mutta nykyään ei postiteitä tarvita, me mailataan näin sähköpostitse. Ja pojat pelaavat mailapelia nimeltä jääkiekko. Eikös siis se jääkiekkokin ole siis mailaamista. Ainakin sillä mailalla hutkitaan.

 2. eMMä sanoo:

  Napakkaa kapinointia, ei vaan pakinointia.

  Enpä ole tullut ajatelleeksikaan mailaamista mittayksikkönä, vaikka mailistahan se juontaa. Kilometrit ja metrit vain päässä, paunoista ja galloneista en tiedä mitään.( Markka on sentään jo päässyt unohtumaan enkä enää muuttele euroja mielessäni.)

  • ja sitäpaitsi postikaan ei enää ole posti vaan Itella. Sanon vaan, että mikä ihmeen Itella? Kun vielä aikaa menee, ihmiset ihmettelevät, että mikä ihmeen postitie. Säköpostista tosin vielä puhutaan, onneksi. Markka on minultakin jo unohtumut, melkein.

   • eMMä sanoo:

    Niinpä, voihan Itella ja monet muut uudet nimet vanhoille yrityksille!

   • Oikein ihmetellä täytyy, mitä hävettävää on jossain vahassa yrityksen nimessä. Sen uuden termin pitäisi pystyä kertomaan jotain uutta, muuten se on vain sotkemassa.

 3. Turkulaine sanoo:

  Niin sanottu ”vanha postitie” alkoi Suomen mantereelta Kustavin Laupusista ja jatkoi sieltä Virmoon eli Mynämäkeen ja sieltä edelleen Nousiaisten ja Raisin kautta Turkuun, joka oli tien päätepiste, tietenkin. Mynämäen kirkkoherra Antti Lizelius näki myös aina mitä asioita postissa oli menossa Turkuun ja sai siis ”etukäteistietoja” siitä mitä maailmassa tapahtui ja hän alkoi julkaisemaan tästä syystä lehteä. Tämä lehti, ”Suomenkieliset tietosanomat” oli maamme ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti. Eräs lehden etusivun ”lööppi” oli tämä: Ruomista tiedotetaan että paavi on sairaana. Mielenkiinnosta tutkin tapauksen ja huomasin, että se paavi parani ja eli vielä 10 vuotta.

  • Sinäpä mailaat ihan oikeaa asiaa, hienoa! Ei kovin nopeaa tiedonsiirtoa mutta toimi ilman sähköä ja sähkökatkoksia. Vaikka Antii Lizelius oli pappi ei ollut ollenkaan tyhmä mies.

 4. Turkulaine sanoo:

  Kun puhutaan suuresta tai vanhasta postitiestä, niin helposti unohtuu, että sen ensimmäinen etappi oli Suomessa Ahvenanmaan Eckerössä. Pienessä alle tuhannen asukkaan kunnassa komeilee vielä nytkin keisari Nikolai I:n käskystä rakennettu suuri postitalo.

  • Mielenkiintoista ajatella, mitä näistä nykyisistä viestintävälineistä on kehittynyt muutaman sadan vuoden kuluttua. Onko palattu takasin kirjekyyhkyihin tai vanhoihin postiteihin ja käsin kirjoitettuihin viesteihin vai viestitetäänkö ajatuksen voimalla, dataa suoraan aivoista aivoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s