Ikäihmistä ihmetyttää Akselin opaskirja

sote ja akseli 018

Hyvää tarkoittava mutta vaivaisesti toimiva Akseli eli Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten yhteinen perusturvakuntayhtymä lähestyy ikäihmisiä tuottamallaan palveluoppaalla. Opas on muuten hyvä mutta lievästi sanottuna sekava. Opasta tehtäessä ei ole osattu ajatella vanhan ihmisen hitautta ja tapaa ajatella.

Palveluopas muistuttaa sekatavarakauppaa, josta löytyy jokaiselle jotakin, kun hermot vain kestävät. Mutta aikaahan ikäihmisillä on. Kun tämän selailun ottaa löysin rantein, niin  vitsit eivät ole suinkaan vähissä, vaan nauramaan pistää jo etusivulta:

Mitä järkeä on tarjota ikäihmisille ensimmäisenä tietoja perusturvakuntayhtymän hallinnosta?  Nämä tiedot olisi ilman muuta pitänyt jättää sinne lehtisen loppuun.
Mitä hyötyä ikäihmiselle on kuntayhtymän johtajasta? Hiukan epäilee, että hyöty on minimaalinen, mutta voisihan tietysti pirauttaa numeroon (02) 4477 555 ja tiedustella vaikka nimeä. Ei ole mitän hyötyä ikäihmiselle myöskään tiedosta, että muitakin johtajia riittää: on ikäihmisten palvelulinjajohtaja, on  terveyspalvelujen palvelulinjajohtaja ja sosiaalityö- ja perhepalvelulinjajohtaja.

Ainakin johtajia siis Akselissa riittää, panee tosin miettimään kaikenlaista. Sitäkin että entäpä,  jos nämä kaksi viimeistä johtajaa eivät edes kuulu ikäihmisten johtajiin? Onko sillä ikäihmisten palvelujohtajalla johdettavinaan tämä terveyspalvelujen palvelulinjajohtaja ja sosiaalityö- ja perhepalvelulinjajohtaja ihan niin kuin sivubisneksenä  vai kuuluukohan ikäihminenkin suoraan terveyspalvelujen palvelulinjajohtajan piiriin? Onko tässä joku tolkku?  Ikäihmisen aivot käyvät ylikierroksilla… Tulee tunne, että johtajat johtakoon kaikessa rauhassa, anteeksi nyt vaan, mitä tämmöisestä vanhasta kääkästä nyt on väliä…

Jospa ikäihminen sitten tuumaustauon jälkeen soittaa päräyttäisi suoraan terveyskeskukseen ja kysyisi sieltä neuvoa pulmaansa.  Puhelinvastaaja kertoo heti, että “valitettavasti linjoillamme on nyt ruuhkaa… “ kertoo kuinka monta puhelua on jonossa ennen sinua. Kun odotat, että jonossa on enää yksi, tuleekin vaikeuksia: jatkuvasti jonossa on vain se yksi puhelu …aika kuluu ja syntyy epäilys, että keskus on mennyt kahville tyttöjen kanssa. Kiitettävällä tavalla lehtisessä annetaan kuitenkin ohjeita puhelimen käytöstä. Hyvä, mutta onko kaikilla ikäihmisillä edes kännykkää, jotta voisi painaa numeroa 1, 2, 3, 4 tai 5 tai painaa tähteä.

Joka tapauksessa ikäihmisellä on aikaa tavailla esitettä ja hyvällä tuurilla hän löytää sopivan numeronkin, johon voi soittaa.  Parasta antia esitteessä on hätäkeskuksen ja ambulanssin numero , joka on ihan siinä ensimmäisellä tekstisivulla: puh. 112.
Siinä on oikein ambulanssin kuvakin, vaikka  lievästi demetoitunutkin ikäihminen sen kyllä on vuosien varrella oppinut ihan itse ja muistaa ilman Akselin opaskirjaakin.
sote ja akseli 002

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, vanhukset, yhteiskunta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Ikäihmistä ihmetyttää Akselin opaskirja

 1. Turkulaine sanoo:

  Eivät ne mitään vanhuksien käsiä näytä olevan, joita siinä lehtisen etusivulla on. Ja ompa siinä firmassa johtajia ja kaikki ovat hyväpalkkaisia tyhjäntoimittajia., joille on turha edes yrittää soittaa jos vanhus tarvitsee apua. Jos vanhus tarvitsee apua ja JOS hänellä on puhelin, niin varmin tapa saada apua on soitto numeroon 112 ja pyytää ambulanssia paikalle. Vanhoille, sodan kokeneille
  ihmisille, sanalla akseli on paha kaiku. Akseli tarkoitti akselivaltoja, Saksaa ja Italiaa ja sillä oli vain yksi johtaja, Hitler. Nykyisellä akselilla on siis monta johtajaa eli tyhjäntoimittajaa.

  • Kyllä tämä meidän Akseli on tosiaankin sellainen monien johtajien akselivalta. Työntekijöitä sinne tarvitaan eikä suuripalkkaisia johtajia. Olen kuullut kummallisia juttuja muustakin Akselin byrokratiasta. Nyt yritän saada itselleni laboratorioajan. oikei hirvittää mitenkähän se onnistuu…

  • Karjalaispoika sanoo:

   Sota-ajan laulussahan sanottiin, että Suomi ”R…..n R…..vaunuissa”akselin päässä se mutteri.Että kovasti sitä mentiin samaa tahtia Akselivaltojen kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s