Häpeällisen sisällissotamme 1918 lapsiuhrit

IMG_6057Tampereen verkatehtaalla 5.4.1918 surmatun pojan henkilöllisyyttä ei varmuudella tiedetä.

*

Suomen sisällissodasta 1918  on yritetty muovata  vuosien mittaan jos  jonkinlaista vapaussotaa. Sen hirmutekoja on peitelty, samoin sitä, että saksalaissotilaat ja Saksassa koulutetut jääkärit olivat takaamassa valkoisten voiton. Sodan ylipäällikkö Mannerheim ratsastaa vieläkin pronssiin valettuna Helsingissä. Pulut kakkivat näin keväällä ylipäällikön alkuaan valkoisen karvalakin taas  valkoiseksi.

Tuon epäinhimillisen  sisällissodan perintönä meille tavallisille suomalaisille on pesiytynyt mielen syövereihin pelko puhua asioista suoraan. “On käännytty sisäänpäin, on kielletty puhumasta ja pelätty seurauksia. Haavat eivät kuitenkaan parane kieltämällä totuus.” – Näin kirjoittaa Tuulikki Pekkalainen  vastikään ilmestyneessä kirjassaan Lapset sodassa 1918.

Tuulikki Pekkalaisen kirjan myötä paljastuu ihmisen ja sodan koko ruma kuva:  hävinneen osapuolen lapsiakin vietiin vankileireille ja heitä tuomittiin jopa kuolemaan. Se, että silloisenkin voimassa olleen rikoslain mukaan alle 15-vuotiaita voitiin tuomita vain kasvatuslaitokseen, ei liikuttanut voittanutta valkoista puolta. Valkoinen ylipäällikkökin vaikeni.

“Paha on revittävä juurineen”, julistettiin. Suojeluskuntien esikunnilta  tuli lausuntoja punaisista lapsivangeista: “Tyypillinen huligaani”, “Vähän löperö”, “Hidasluonteinen“, “Laiska ja lakkoihin yllyttelijä”, “Tylsämielinen“, “Nuori amatsooni“, “Punaisten kostonhenki”. Kuolemantuomio usein kirjattiin kiertoilmaisuna: “Vaarattomaksi tekeminen“, “Ei toivota ikinä nähtävän tällä paikkakunnalla“, “Leipäkortin antaminen” tai suoraan: “Paras tulla poisperatuksi”.

Saksassa koulutettujen jääkäreiden  sekä saksalaisten sotilasjoukkojen tultua huhtikuussa 1918  valkoisten avuksi kiihtyi myös alaikäisten punaisten pidättäminen. Joukossa oli äitiensä mukana sylivauvojakin ja alle kymmenvuotiaita. Nämä lapset kirjattiin kuuluisteluissa jonkin ammatin harjoittajiksi. Kuopion leirillä oli esimerkiksi  5-vuotias puuseppä August Pohjolainen. Lapsivankien  joukossa oli vain muutama koululainen.
Sodan aikana kuolleiden ja eri vankileireillä olleiden  alle 15-vuotiaiden lasten määrä oli ainakin 1759.

Eniten lapsia (noin 300) oli Hämeenlinnan leirillä. Siellä oli myös 10 vauvaa äitiensä mukana. Nämä eivät sentään olleet tuomiota saamassa, vaikka heidän äitinsä olivatkin vankeina. Ammutuksi tuleminen oli sentään nopeampi tapa kuolla kuin  lavantauti, isorokko tai nälkäkuolema.

IMG_6059Valkoisten avuksi tulleet saksalaissotilaat pidättämässä lapsia.
*
Silmitön viha ilmenee niissä syissä, jotka johtivat kuolemantuomioon: 7.5. kenttäoikeus ammututti Lahdessa  15-vuotiaan punakaartilaisen Dagmar Irene Hjortin, koska tämä oli esiintynyt miehen vaatteissa.  25. 5. Tampereen vankileirillä ammuttiin 9-vuotias punakaartin sotilaaksi luokiteltu Wilho Kuusijärvi, koska hän sattui kurkistamaan ovenraosta.
Punavankien (niin aikuisten kuin lasten) luvaton teloittaminen kiellettin vasta 28. toukokuuta. Siihen mennessä 90 prosenttia 8300 punavangista oli jo ammuttu.

*

(Lähteenä Suomen Kuvalehden 14.3.2014 artikkeli Hiljaisten sota)

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Häpeällisen sisällissotamme 1918 lapsiuhrit

 1. Karjalaispoika sanoo:

  Järkyttävää tietoa,mutta pahinta on se että Suomen Yhteiskunta ei vieläkään ole kypsä puoluettomaan asioiden käsittelyyn ja tutkintaan.Ainoat tutkijat jotka uskaltavat otta asioita esille ovat ulkomaalaisia.Sodasta tulee kohta 100 vuotta.Suomi ja Espanja ovat ainoat niinsanotut Sivistysvaltiot jotka sallivat sodanjälkeiset teloitukset ja nälkään tappamisen.

  • Kauan tosiaan on mennyt ennen kuin suomalaiset tutkijat ovat uskaltaneet käsitellä näitä kaikkein järkyttävimpiä sodan tapahtumia. Varmasti tällä salailulla ja puheilla ”vapaussodasta” on saatu koottua paljon katkeruutta ihmisten mieliin. Häpeäpilkku koko sota Suomen historiassa!

   • Hirlii sanoo:

    Nyt on ryhdytty ”tappamaan” kansalaisia hitaammilla, mutta yhtä näännyttävillä tavoilla: työttömyydellä, ilmaisorjatyönteolla ja heikentämällä viimesijaista sosiaaliturvaa (sitä johon ihminen tarttuu kun mitään muuta ei enää ole).

    Kreikassahan tilanne on jo lastenkin kohdalla erittäin heikko, ja suurin osa maan lääkärikunnasta on paennut maasta, koska koko terveydenhuolto on saatu romahtamaan.

    Miten mahtaa meidän käydä?

   • Viimeiseen asti kuitenkin uskon, että näistä meikäläisistä poliitikontötteröistä löytyy kuitenkin munaa: ehkä nyt yhä useampi poliitikko sisäistää sen, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, kohtuus kaikessa ja rauha yhteiskunnassa on säilytettävä.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Hyvin surullista tämä kansallinen historiamme, minun on ollut sitä vaikea ymmärtää…
  Vapaussodastakin ovat puhuneet historiankirjoittajat;//
  Lapsia surmaamalla viha säilyy ja kasvaa polvesta polveen; minusta tällaiset rikokset ovat anteeksiantamattomia.
  Kiitos kirjoituksesta, Tuula ♥♥

  • Olen täysin samaa mieltä kanssasi Aila! Tämmöiset lasten tappamiset ovat anteeksiantamattomia. Onneksi siitä vapausota-nimityksestä sentään on päästy. Se kansalaissota-nimikin kuvaa paremmin tuota sotaa. Vähitellen on saatu sentään rakentaa punaisillekin muistomerkkejä. Arvostan kovasti Väinö Linnan kuvausta tuosta ajanjaksosta hienossa romaanissaan Täällä Pohjantähden alla.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Valkoiset jotka sodan JÄLKEEN teloittivat ihmisiä armahdettiin P E Svinhufvudin toimesta mm.rakennusmestari Veikko Sippola joka oli ampunut kymmeniä ihmisiä.Ja virolainen Kalm ”Kuhmoisten pirujen” johtaja jonka miehet ampuivat punaisten kenttäsairaalanpotilaat vuoteisiin+sairaanhoitajat eräs tunnettu Pihkala oli mukana jengissä.Saivat paljon kunniaa rohkeuden nuoruuden kuuliaisuuden ja valkoisen hengen perikuvina.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Pöyristyttävintä on että niinsanottu Sivistysvaltio ei vieläkään halua että nämä asiat käydään läpi.Sama on keskitysleirien kanssa joissa oli venäläinen väestö Itä-karjalassa jatkosodan aikana monet kuolivat nälkään suomensukuisten ruoka-annokset olivat hieman isommat.Mutta kun saksan tappio alkoi näyttää todennäköiseltä kummasti annokset kasvoivat myös venäläisille.Muuten suomi on ainoa maa joka taisteli Natsi-Saksan rinnalla ja jonka armeijan ylipääliköllä on patsas maan pääkaupungissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s